Sök förband


Sök upp ditt närmaste hemvärnsförband här.
Just nu 12575 texter och 57583 bilder i 184 förband på servern.
Hemvärnet på forsvarsmakten.se

RSS-flöde för nyheter Nyheter

Kungligt bröllop
14 mars 2010
Kompanistämma
6 februari 2010
Planera våren
2 januari 2010
Mesta övning på många år
6 november 2009
Kallelse till KFÖ 2009
19 september 2009
Nedräkning.....
6 september 2009
Trevlig sommar
20 juni 2009
Nationaldagen
7 juni 2009
Inte ett dött år
12 april 2009
fler nyheter...
Skyddsvisitation
En omhändertagen motståndare skyddsvisiteras innan han grips och överlämnas till polis.

Mesta övning på många år

Krigsförbandsövning 2009 (KFÖ) genomfördes under vecka 43 inom Sannahedsbataljonen och för första gången på många år fick vi den övning som vi önskat så länge. Resultatet var blandat med en del misstag, nya lärdomar och gamla kunskaper som värmdes upp och sattes på prov.

Upptakt

För kompaniets del startade övningen på tisdagen då kompaniledningen ryckte in, för att följas av plutoncheferna på onsdagen, gruppchefer på torsdagen och till sist av soldaterna på fredagsmorgonen. För cheferna gällde det framför allt återtag av gamla kunskaper och rekognosering inför torsdag och fredag.

Vi hade sedan tidigare inom kompaniet bestämt att utbildningen och återtaget på fredagen skulle genomföras under ledning av gruppcheferna med stöd av plutoncheferna. Vi fick för övningen även tilldelat oss följebefäl/blågula. De följde oss först som stöd under fredagens återtag och sedan som övningsledning från lördagen och framåt.
Fredagen genomfördes enligt de planer som gjorts upp för återtag av våra kunskaper i SIB. Mycket spring upp och ner i trappor och längs gator, men med många lärdomar och hel del skratt. Till exempel när Golf Echo lyckades lösa ut brandlarmet på grund av krutrök?!

På fredagskvällen följde lite samkväm i Villingsberg där gruppcheferna också tog tillfället i akt att genomföra lite bakfickeövningar som har varit en av de saker som alla chefer jobbat hårt med under året. Lördagen startade sedan med att Plutonchefen för 1:a pluton åkte på objekts rek, medans övriga i kompaniet sattes i hårt arbete, men med det bästa av arbeten som vi kan få. Skarpskjutning! När plutonchefen mötte upp kompaniet igen efter rek så fick han bara lovord för denna del av övningen.

Övningen blir skarp

Under lördag förmiddag kom ordern till kompaniet och den följdes snart av order till plutonerna. 1:a pluton fick till uppgift att ta över bevakningen av ett objekt som insatskompaniet hade tagit tidigare under veckan. En förpatrull skickades ut för att omedelbart kunna avlösa insatskompaniet medans övriga i plutonen samlades ihop för transport mot objektet.
Väl vid objektet inser plutonen snabbt att hundar och elektronisk övervakning egentligen är det enda sättet som vi på ett enkelt och mankrafts-besparande sätt kan klara bevakningen . Objektet är stort, och med många tillfartsvägar, som är svåra att bevaka utan att halva plutonen konstant skulle tvingas att ha posttjänst. Poster sattes ut på infartsgrindarna, men i övrigt så sattes hundar in i patrulltjänst, och chefen för Foxtrot sattes på att ordna den elektroniska övervakningen och löste uppgiften med sina mannar på ett strålande sätt.

Man ska inte inbilla sig att det sen blev någon form av lugn och ro runt objektet utan många friktioner sattes in för att drilla plutonen i samtliga led. Allt från besök av högre befäl som blev avvisad för att besöket inte var aviserat, inte en gång utan till och med två, till rena sabotageförsök mot objektet med eldstrider och omhändertagande och gripande som följd. Enligt övningsupplägget var läget i landet fred och därför fick vi äntligen på allvar jobba med de lagar och förordningar som gäller i fredstid. Därmed är det också rättsväsendet som ska handha alla ärenden så det var väl behövligt att få jobba med dessa regler så att alla blev ordentlig trimmade i regelverket.
Hela natten igenom fortsatte friktionerna, mystiska bilar, hundar som hittade spår, besök och så vidare. En av dessa bilar återkom och lämnade ifrån sig en karta som visade sig få konsekvenser för plutoner. Kartan skickades uppåt till kompaniet och sedan till bataljonen där man kom fram till att en av kompaniets beredduppgifter måste lösas ut. Kartan var över området där 1 plutons bereddobjekt låg och man ansåg att detta visade på fara för objektet. Ordern kom omkring 3 på morgonen och plutonens omedelbara åtgärd blev att väcka Echo som direkt fick åka iväg som spaningspatrull för plutonen.

Lugnet före stormen

Väl på plats visade det sig att det var lugnt på objektet men lugnet bedrog. Precis när resten av plutonen gjorde uppsittning så fick vi besked från Echo att de blev beskjutna från ett skogsparti vid objektet. När vi kom fram kom det ny information om att det nu fanns mer än en grupp med motståndare invid objektet. Planen som plutoncheferna hade gjort föll direkt med denna information och övergick till direkt stridledning istället.
Ordern från kompaniet var enkel: Ta objektet!
Echo låg kvar på sin plats norr om objektet och Fox och Golf fick rycka fram genom skogen. Trots fredstid så blir hanteringen av situationen samma rent stridstekniskt. Skillnaden är att man måste tänka innan man skjuter eller på andra sätt handskas med motståndarna. Dessa visade sig vara betydligt fler och betydligt mer stridsbenägna än vad man hade kunnat tro. Men med hjälp av en omfattning med en grupp upp mot objektet med den andra gruppen så lyckades vi trycka tillbaka motståndarna så att vi kunde komma fram och ta objektet. När objektet väl var taget och alla kända motståndare var gripna och avlämning till polis inlett, tog vi så många som möjligt in för värme och vila medan hundpatruller påbörjade genomsök av objektet och närliggande område.
Omkring 10 på förmiddagen på söndagen så bröts övningen och vi kunde alla få värma oss lite och samla ihop oss för avfärd hemåt för lunch, vård och avslutning.
Denna övning var den mesta och bästa övningen vi har sett på många år i hemvärnet och har av alla som undertecknad talat med varit en bra övning. Vi hade en del incidenter som vi måste öva oss igenom, en hel del lärdomar som vi skak ta del av, några misstag men framför allt väldigt roligt.

Fint besök

Som avslutning kan nämnas att när vår högste chef i organisationen, Brigadgeneral Roland Ekenberg, kom på besök under morgonen på söndagen så pratade han med plutonchefen och frågade hur övningen varit.

-Bra, roligt att ha mycket att göra, svarade plutonchefen
–Vad önskar ni mer, vad kan ändras och göras bättre
-Mer och värre!


Skapad: 2009-11-06 22:16 av Hans T
Publicerad: 2009-11-06 av Hans T
Uppdaterad: 2009-11-06 22:37 av Hans T

Utökad kalender RSS-flöde för kalender Juli 2015

>>>
<<<
TiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Klickbara bilder

Strid i bebyggd skog
Stridspar bryter in i rum
Moståndare omhändertas
Motståndare leds bort till polis
Infartspost

Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168

Central information


Nytt från Tidningen


Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168