Sök förband


Sök upp ditt närmaste hemvärnsförband här.
Just nu 12576 texter och 57585 bilder i 184 förband på servern.
Hemvärnet på forsvarsmakten.se

Övrigt

Ledarskap

Ledarskap

Även som menig soldat kan du få i uppdrag att föra befäl över dina kamrater. Du har då ansvaret för den verksamhet som du fått i uppgift att leda. Som ledare har du ansvar för en mindre eller större grupp. Du ska se till att alla gör det de ska och att alla trivs så bra som möjligt.
Du har som ledare en särskilt viktig roll som förebild när det gäller att forma den atmosfär och de normer som ska gälla. Men alla ska bidra till en jämlik och god atmosfär som gör att alla kan trivas! Det betyder bland annat att trakasserier, diskriminering, skymfande behandling eller liknande inte ska förekomma.

Som ledare delar du det mesta av soldatbördorna, oberoende om du är chef för en grupp, pluton, kompani eller högre. Påfrestningarna är lika stora. Du ska ta beslut, även om de är svåra och ibland obehagliga. Du ska genom dina beslut och agerande visa att du litar på och tror på dina underställda.

Vad krävs av en bra ledare?


Du ska föregå med gott exempel och vara det föredöme som dina underställda förväntar sig av dig. De förväntar sig att du kan ditt jobb och att du agerar professionellt. Det innebär att du ska ta ansvar, vara rättvis och ta hand om din trupp. Du ska kunna berömma, kräva ansvar och ge positiv och negativ kritik på ett bra och konstruktivt sätt.
Du ska också ge klara och entydiga order om det som måste göras och, om möjligt, tala om varför en viss order ges. Du kontrollerar att dina order uppfattas rätt och blir rätt utförda.

Det är viktigt att du känner dina underställdas förtjänster och begränsningar! Träna och stötta den "svaga länken" så att den personen inte brister på grund av en känsla av värdelöshet eller otillräcklighet.

Du ska gå i täten, framför allt när uppgiften är svår och farlig. Du ska visa mod, men inte agera dumdristigt eller ta onödiga och omotiverade risker. Det är genom din kunnighet och ditt föredöme som du skapar förtroende hos dina kamrater och chefer.

Du ska "gilla läget", tro på uppgiften och kunna förklara den. Om du anser att något är oklart kring den verksamhet som du ska leda, är det ofta lämpligt att fråga den som givit dig uppgiften. Exempel på hur man löser olika uppgifter eller utför olika verksamheter finns i bl a boken Soldaten i Fält (SoldF) eller Örlogshandboken.

Under din utbildning är det ofta bättre att göra något även om det inte är helt rätt, än att vara passiv och riskera att situationen förvärras.


Skapad: 2006-11-23 av Mattias Å
Publicerad: 2006-11-23 av Mattias Å
Uppdaterad: 2006-11-23 av Mattias Å

Utökad kalender RSS-flöde för kalender Augusti 2015

>>>
<<<
TiOnToFr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168

Central information


Nytt från Tidningen


Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168