Sök förband


Sök upp ditt närmaste hemvärnsförband här.
Just nu 12575 texter och 57583 bilder i 184 förband på servern.
Hemvärnet på forsvarsmakten.se

RSS-flöde för nyheter Nyheter från hemvarnet.se

Hemvärnet på internationell storövning
21 mars 2006
En blick in i framtiden
16 februari 2006
"Ring OPIL i Stockholm"
19 januari 2006
fler nyheter...
Det var inga tveksamheter vid den illegala vägspärren. Hemvärnspatrullen som var där skötte uppgiften efter konstens alla regler.

Hemvärnet på internationell storövning

Hemvärnet, i form av Norrbottensgruppen vid I 19, är på plats i övningen Cold Response. De kom i fredags med en Herkules till Evenes flygplats, då var soldaterna färdigt utrustade och stridsberedda. Närvaron av denna grupp är i sig historisk.
- Det har aldrig tidigare hänt att Hemvärnet varit med på en militär övning utomlands, berättar Harry Thornéus, chef för Norrbottensgruppen.
Det är ett taggat och övningssuget gäng som är grupperade några kilometer från Evenes i Nordnorge. Deras uppgift är mest patrullering och bevakning. Den sker med bandvagn, till fots eller skidor.
- Just nu har vi ansvar för skydd och bevakning av ett stridsvagnskompani, berättar en av soldaterna.

Hemvärnssoldaterna har också varit med i hetluften. Bland annat kom de på måndagen under en patrullering till en illegal vägspärr, och fraktionen som stod där ville ha betalt för att de skulle passera. Det slutade med att hemvärnsgruppen tog han om de sex personer som fanns där, men det var inte helt enkelt. En av fraktionens medlemmar blev skjuten i benet under aktionen.

Naturligtvis ingick det här i övningsscenariot under den internationella storövningen Cold Response, som nu är inne i fasen fredsbevarande insatser. Strax efter händelsen vid vägspärren kom en annan grupp från fraktionen med tillhyggen till Norrbottensgruppens bas.
- Vi motade helt enkelt bort dem.

Internationell känsla
Hemvärnssoldaterna tycker det är lite speciellt att komma utomlands och till en sådan här stor övning:
- Det är roligt att komma ut en hel vecka. Ofta har vi övningar några dagar, och när allt börjar fungera som det ska är det slut.

De har känt den internationella känslan. I närheten av deras grupperingsplats finns det fransmän och hela tiden är det en viss samverkan med norska hemvärnet. Soldaterna ser det som en bra erfarenhet att lära sig samarbeta med utländska och svenska förband.

Det är 50 hemvärnssoldater från Norrbottensgruppen som finns i Nordnorge. De tillhör insatsplutonerna i Boden, Luleå och Piteå.
Hemvärnet har de senaste åren genomgått en förändring. Utbildningen har spetsats till och insatsplutoner har tillkommit, och många yngre har gått in i organisationen. Medelåldern på det här vältrimmade gänget i Norge är runt 30 år.

Rikshemvärnschefen på plats
På måndagen kom Roland Ekenberg, rikshemvärnschef, på besök. Han tyckte att gruppen hade löst sin uppgift perfekt vid vägspärren.
- De skötte det på ett bra sätt. Lugnt och metodiskt tog de hand om problemen.
Han är också mycket nöjd över att Hemvärnet visar upp sig utomlands.
- Jag kan nästan inte uttrycka det i ord. Här får de göra saker som de är tränade för: bevaka skydda och ytövervaka, och dessutom sättas in i ett större perspektiv.
- Det är också bra att få samarbeta med andra förband. Och dessutom visa att Hemvärnet är mycket duktiga på att utföra sina uppgifter. Man ska också komma ihåg att många av de soldater vi har här i Norge har varit på skarpa internationella uppdrag.

Läs mer om Cold Response här

Roger Larsson, SWE PIC, CR 06


Skapad: 2006-03-21 09:05 av Mats E
Publicerad: 2006-03-21 av Mats E
Uppdaterad: 2008-06-05 22:59 av Per Ola O

Utökad kalender RSS-flöde för kalender Augusti 2015

>>>
<<<
TiOnToFr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168

Central information


Nytt från Tidningen


Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168