Sök förband


Sök upp ditt närmaste hemvärnsförband här.
Just nu 12575 texter och 57583 bilder i 184 förband på servern.
Hemvärnet på forsvarsmakten.se

RSS-flöde för nyheter Nyheter

Johannisborgs insatskompanis första SÖF
20 maj 2010
fler nyheter...
Johannisborgs insatskompani uppställda

Johannisborgs insatskompanis första SÖF

Som soldat i hemvärnets insatsförband skriver man avtal om årligen åtta dagars tjänstgöring. Dessa är uppdelade till två tillfällen vid en så kallad Särskild övning förband (SÖF) och en Krigsförbands övning (KFÖ). Johannisborgs insatskompani genomförde i slutet av april sin SÖF på Kvarn utanför Borensberg.
Allt startade på torsdag morgon i Norrköping med bland annat inskrivning och andra förberedelser för de kommande fyra dagarna. Temat för övningen var Personliga färdigheter och Strid. Alltså att utveckla de enskilda soldaterna och grupperna i att fungera så bra som möjligt som en så kallad eldenhet. När förberedelserna var klara påbörjade insatskompaniet sin färd mot Kvarn. För soldaten Mattias var detta hans första övning med Hemvärnet. Efter hans värnplikt vid P10 har han gjort utlandstjänst i Kosovo, Liberia och Afghanistan och var nu förväntansfull inför hur en övning med Hemvärnet går till.

Personliga färdigheter
Under den första dagen tränade Mattias tillsammans med sin pluton i att bli goda skyttar och kunna hantera sitt vapen, AK4B, enligt det senaste reglementet. För några av soldaterna var vissa skjutövningar en nyhet, som att skjuta under gång eller vilka åtgärder man gör efter att man avgett eld. Men skjutresultaten och utvecklingen hos deltagarna var mycket goda och de personliga färdigheterna med vapnet ökade hos samtliga i och med dagen.Sprängtjänst
Dag två växlade Mattias pluton övningsplats med sin systerpluton på kompaniet. Nu gällde det utbildning i bland annat sprängning. Insatsplutonen har en rad sprängmedel och minor till sitt förfogande. Dessa lärde sig nu soldaterna handa och använda i olika situationer och med olika syften. Mattias och hans kamrater fick till exempel spränga balkar, räls, dörrar, stenar och hål i väggar med både sprängdeg och minor. De fick även handha och spränga så kallade försvarsladdningar, något som grupperna dagen därefter skulle ha nytta av.

Strida som grupp
Efter de två inledande dagarna blev det dags för skyttegrupperna att gå samman och öva sig i att fungera som en eldenhet. Scenario som spelades upp kunde vara att gruppen fick till uppgift att försvara ett visst terrängparti. För att på bästa sätt kunna verka från den plats gruppen valde att strida ifrån krävdes ibland att de röjde undan vegetation och träd framför plasten, så att de bättre kunde skjuta därifrån. Till detta användes bland annat sprängmedel.
Under dagen använde Mattias skyttegrupp kulsprutor, pansarskott, granatgevär, granattillsatser för att lösa sina stridsuppgifter. Emellanåt använde de även ett så kallat flankskydd i form av försvarsladdningar. Denna gång ersatt med sprängdeg. Mycket effektfullt, enligt de övande.

Närkamp och avslut
Sista dagen på Johannisborgs insatskompanis SÖF gällde närkamp. Soldaterna fick utbildning i att använda batong och handfängsel samt att koppla grepp, allt inom ramen för vad som i Försvarsmakten kallas Block D i det närkampssystem som används.

När kompaniet under söndagen återvände till Norrköping kunde Mattias konstatera att det varit några riktigt roliga och utvecklande dagar. Hans kamrater höll med. Kompanichefen Alexander Klanfar säger sig vara stolt över hur kompaniet utvecklats under främst det senaste året både i kompetens och till antalet. De flesta av deltagarna kände att de lärt sig mycket och fått utmanas dels som soldater och dels som skyttegrupper. Vissa som varit med några år menade till och med att det varit den bästa hemvärnsövning de deltagit på någonsin, vilket ger ett gott betyg till de personer som planerat och genomfört övningen.

Text: Marcus Z
Bild: Magnus H, Janeric L, Stefan H


Skapad: 2010-05-20 15:07 av Marcus Z
Publicerad: 2010-05-20 av Marcus Z
Uppdaterad: 2010-05-20 16:10 av Marcus Z

Utökad kalender RSS-flöde för kalender Augusti 2015

>>>
<<<
TiOnToFr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Klickbara bilder

Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168

Central information


Nytt från Tidningen


Aktuellt

http://nyheter.hemvarnet.se/?action=visanyhet&nyhetid=11168